Bouwen aan morgen met houtbouwproject Valckensteyn

12 april 2024

Met project Valckensteyn in Rotterdam gaat Kwakman opnieuw het avontuur aan om met houtbouw (CLT) hoogbouw te realiseren. Valckensteyn heeft 12 verdiepingen, krijgt 82 huurwoningen en wordt één van de grootste houtbouw wooncomplexen van Nederland. Voor bouwbedrijf Waal is dit het eerste grootschalige project met een casco van massief hout (CLT). Zij vonden in Kwakman een likeminded afbouwpartner met de juiste mensen en de juiste expertise voor het project. Wij zijn vereerd!

Bouwen aan morgen met houtbouwproject Valckensteyn

Onze rol gaat over afbouw. Kwakman levert en monteert de binnenwanden en is verantwoordelijk voor het schilderwerk, het stucwerk en spuitwerk van de wanden en plafonds. Klinkt simpel. Is het niet. Want hout op zich mag dan een eeuwenoud bouwmateriaal zijn, in een van oudsher door betonbouw gedomineerde sector brengt het nieuwe uitdagingen met zich mee. Hout gedraagt zich anders dan beton en heeft andere toleranties.

Daarom daagt dit project ons uit om buiten de gevestigde methoden te denken en oplossingen te vinden in materiaalkeuze, voorbereiding en proces. Het zwaartepunt lag dan ook in het voortraject. Door samen met Waal vooraf de juiste keuzes te maken, plukken we daarvan nu de vruchten in de uitvoering. Wij hebben BIM ingezet om vooraf alle afbouwcomponenten op een zeer hoog niveau te detailleren en te implementeren om met elkaar in hoog tempo een brandveilig gebouw te bouwen waar geluidsoverdracht tussen woningen maximaal wordt beperkt.

Behalve uitdagingen levert Valckensteyn vooral enorme voordelen op. Het woningbouwproject is klimaatpositief en verlaagt de CO2-emmissies met zo’n 3.2 miljoen kilo CO2. Passend bij het duurzame karakter werkt Kwakman met afbouwpakketten waarbij we wandgipsplaten op maat en per verdieping leveren. Zo is er minimaal snijwerk op locatie, verlagen we logistieke bewegingen in zowel de stad als op de bouwplaats én produceren we minder bouwafval.

Inmiddels wordt aan Burghsluissingel in Pendrecht flink meters gemaakt en ligt de bouw goed op schema.

Impressies: Powerhouse